Siistejä sisäverkkoja

Terveisiä Lontoosta – JMA Wireless London Heathrow workshop 16.3.2016

Terveisiä Lontoosta – JMA Wireless London Heathrow workshop 16.3.2016

Radiotie 21.3.2016/Jouni Pekonen, kuva: Jouni Pekonen

Seminaarin isäntä, JMA Wireless on vahvistanut yritysostoilla mahdollisuuksiaan toimia aktiivisten toistinjärjestelmien kokonaistoimittajana yhdistämällä laitetarjontaansa italialaiset toistimet ja USA:n markkinoilla kehitetyt antennit ja kaapelit. Amerikoissa heidän osaamistaan sai testata tämän vuoden amerikkalaisen jalkapallon (soikea) Super Bowl tapahtumassa Levi’s stadionilla. JMA Wirelessin tuoterepertoaarissa on aktiivitoistimet sekä Virve että kaupallisten operaattorien taajuuksille.

Sisäkuuluvuuden parantamiseksi USA:ssa ja Euroopassa aktiivitoistinten käyttö on lisääntymässä.

Syynä tähän on osaltaan se, että aktiivijärjestelmillä on helpompi tehdä MiMo-sisäverkkoja (Multi-In Multi-Out), useita vastaanottimia ja lähettimiä samalla taajuudella) eli hyödyntää LTE:n koko kapasiteetti. Eerityisesti uplinkin suuntaan saadaan parempi datasiirtokapasiteetti passiivijärjestelmään nähden.   Toinen syy on se että aktiivitoistimilla voidaan välttää passiivijärjestelmän PIM-ongelmat. Mobiilidatasiirron kasvu tapahtuu tällä hetkellä juuri uplink suuntaan eli käyttäjät lähettävät enenevässä määrin tietoa verkkoon päin. Viimeaikoina lehtien palstoille päässyt Periscope – sovellus on yksi esimerkki tästä uplink – suuntaisesta siirrosta.

JMA Wirelessin viimeisimmät vaihtoehdot PIM-ongelmien ratkaisemiseen ovat uudentyyppiset liittimet joissa minimoidaan liittimen sisälle jäävä tyhjä tila. Valmiskaapeleissa hitsaamisen sijaan käytetään laseria jolloin lämpötila voidaan pitää alhaisempana ja kaapelin sisällä oleva eriste ei pääse sulamaan.

Tilaisuuden tuomisina saimme myös katsauksen sisäantenniverkkoalan liiketoimintaan jossa viime vuonna tapahtui paljon muutoksia.

Commscope osti TE:n toistinliiketoiminnan ja näin yrityksestä tuli suurin matkapuhelinten toistinjärjestelmien toimittaja. Eurooppalainen AxelWireless sai uuden omistajan Cobham Groupista, joka on merkittävä ilmailu- ja puolustusteknologian tietoliikennejärjestelmien valmistaja. Nimeksi yritykselle tuli Cobham Wireless. Perinteinen matkapuhelinantennien valmistaja saksalainen Kathrein tuli myös mukaan aktiivitoistin- bisnekseen omilla tuotteillaan.

Kahvipöytäkeskustelussa pääsin mainostamaan kiinalaisten kanssa kehittämiämme laajakaista-sisäantenneja jotka toimivat niin Virve- kuin matkapuhelintaajuuksilla. Antenneja edustaa Pohjoismaissa Intensa. Tervemenoa ostoksille.