Siistejä sisäverkkoja

Radiotien kuuluvuusmittauksesta

Radiotien kuuluvuusmittauksesta

Radiotie 3.8.2017

Kuuluvuusmittauksen tilaamiseen on useimmiten syynä havainto tai tieto huonosta puhekuuluvuudesta –  joko sisällä, ulkona tai molemmissa. Datanopeuksista on harvemmin tietoa. Molempien mittaaminen on tärkeää: älykännykät vaihtavat sujuvasti operaattorien puhepalvelusta datapalveluun (3G ja 4G) jota käytetään ahkerasti mm Facebookissa surffailuun, lehtien lukemiseen, videoiden katseluun, valokuvien jakamiseen erilaisilla alustoilla.

4G verkot tarjoavat tällä hetkellä vain datapalvelua*). 3G verkoissa kulkee jo sekä puhe- että data. 2G, eli vanha kunnon GSM tekniikka, toimii operaattorien verkoissa sujuvasti puhepuolella mutta 2G datapalvelu on melko hidas. Kännykät pyrkivät valitsemaan nopeampia vaihtoehtoja, mikäli niiden asetukset sen sallivat.

Kun tilaat Radiotieltä kuuluvuusmittauksen kaikkien operaattorien (DNA, Elisa, Telia) verkkojen puhekuuluvuuksista sekä datanopeuksista saat hyvän kokonaiskuvan tilanteesta. Pääset faktapohjalta vertailemaan, valitsemaan ja suunnittelemaan kohteessasi tarvittavia ja/tai mahdollisia toimenpiteitä. Saat myös tiedot viranomaisverkon (Virve) kuuluvuudesta mikäli se on tarpeen ja muiden mittausten yhteydessä hinta on edullinen. Operaattorien kuuluvuuksissa voi olla isoja paikkakunta- ja talokohtaisia eroja mikä voi johtua tukiasemien erilaisesta sijoittelusta. Radiosignaalin etenemiseen/vaimentumiseen vaikuttaa moni muukin seikka oman talon julkisivun koostumuksesta, naapuritalon sijainnista ja materiaaleista, kännykän ominaisuuksista mäkien ja puiden sijaintiin ja vuodenaikaan saakka.

Mikäli kuuluvuus on huono teemme luonnollisesti ehdotuksen sisäantenniverkon rakentamisesta. Keskustelu saaduista mittaustuloksista kuuluu aina palvelumme hintaan. Raporttimme on helppolukuinen: kuuluvuus piirtyy suoraan kohteen pohjakuviin eri väreillä.

Kun on kyse kerrostaloyhtiöistä tai isommista rivitaloyhtiöistä, puhekuuluvuuksista ja datanopeuksista kannattaa keskustella naapurien kesken ja ongelmien ilmetessä tilata kuuluvuusmittaus. Näin päästään vertailemaan ja valitsemaan parhaiten juuri kyseistä taloa palveleva operaattori tai operaattorit. Kuuluvuusmittausraportti on hyödyllinen tietopaketti myös otettaessa yhteyttä operaattoreihin mahdollisissa ongelmatilanteissa.

 

*) poikkeuksena erilaiset IP-puheratkaisut jotka vaativat erityisjärjestelyjä kännykässä