Siistejä sisäverkkoja

Näkökulmia tornitaloihin

Näkökulmia tornitaloihin

Kuva: Skanska

Radiotie 14.10.2016

Wikipedian mukaan tornitaloksi luokitellaan Suomessa yli 12 kerroksiset rakennukset, joita tällä hetkellä lienee reilusti alle 100. Tornitalot näyttävät kuitenkin keräävän suosiota: Kalasataman Redin korkein torni kohoaa yli 130 metriin,  Keski-Pasilaan ollaan kaavailemassa 7-8 tornitaloa jotka olisivat vähintään 15 kerroksisia, Vuosaareen tulisi erään suunnitelman mukaan yksi peräti 33 kerroksinen. Siihen verrattuna takavuosien korkein, Tampereen Hotelli Torni on vain 25 kerroksinen – silti vaikuttava 88,5 metrinen. Artikkelin kuvassa komeilee Tampereen Luminaryn 22 kerroksinen torni jonka sisäkuuluvuusuunnittelussa Radiotie on mukana.

Kun rakennus kohoaa yli 20 kerroksen korkeuteen muuttuu muukin kuin maisema ja rakenneratkaisut. On otettava huomioon uudenlaisia asioita myös kännyköiden sisäkuuluvuutta silmällä pitäen.

  • Alimmat kerrokset rakennetaan jykevämmin kuin matalammissa rakennuksissa. Näin ollen lähes poikeuksetta noissa tiloissa radiosignaalin vaimennus on suurempi ja kuuluvuus huonompi.
  • Ylimmissä kerroksissa nautimme esteettömistä näkymistä. Myös kännykkä ”näkee” kauas: sen näkökenttään tulee useampia tukiasemia yhtä aikaa. Tukiasemat voivat häiritä toisiaan ja yläkerrosten sisäkuuluvuus voi heikentyä.
  • Korkeiden rakennusten seinäpinnoille kohdistuu paljon auringon lämmittäviä säteitä. Rakennuksen sisätilojen lämpötiloja säätelemään voidaan asentaa joko erilaisia ritilöitä tai kalvolasituksia jotka omalta osaltaan tuovat lisävaimennusta kännyköiden vastaanottamaan radiosignaaliin.
  • Yli 16 kerroksisissa rakennuksissa paloviranomainen todennäköisesti vaatii palomieshissit. Se tarkoittaa erillistä, erikoisvahvisteista hissikuilua johon on tulipalon varalta suunniteltava viranomaisverkon kuuluvuus. Hissien ominaisuuksiin kuuluu runsas metallilevyjen käyttö joten kuuluvuuden takaaminen hisseissä tarkoittaa aina erityisjärjestelyjä.
  • Tornitalojen pysäköinti hoidetaan usein rakentamalla joko niiden alle tai läheisyyteen pysäköintihalli. Myös näihin viranomainen vaatii usein viranomaisverkon kuuluvuuden.

Ota yhteyttä Radiotiehen jo silloin kun hankesuunnittelu on vireillä! Teemme rakennukseesi hyvän sisäkuuluvuuden olipa se minkä korkuinen tahansa.