Siistejä sisäverkkoja

Hyvän kuuluvuuden komponentit

Hyvän kuuluvuuden komponentit

Radiotie 27.12.2017 Jouni Pekonen

 

Stadion on täynnä väkeä ja melua. Matti lähtee hakemaan kioskista syötävää. Maija hihkuu perään: ”tuo myös Mikolle pillimehu ja pari servettiä”. Matti ei kuule Maijan ääntä muun melun yli. Matti tekee kaksi reissua.

Kännykän puhekuuluvuudessa on periaatteessa kyse aivan samasta asiasta. Hyvä kuuluvuus – ja nyt siis puhutaan puheesta, ei datakuuluvuudesta – muodostuu kolmesta elementistä. Mikään näistä ei yksin riitä takaamaan hyvää kuuluvuutta.

  • Radiotien laatu
  • Kentänvoimakkuus
  • Kapasiteetti

Radiotien hyvä laatu merkitsee häiriöttömyyttä. Se muodostuu mm siitä miten hyvin operaattori on pystynyt rakentamaan tukiasemilleen selkeän dominanssin: Yhtä voimakkaasti kuuluvat tukiasemat voivat häiritä toisiaan ja huonontaa radiotien laatua. Optimitilanteessa yksi tukiasema on siis selvästi muita vahvempi. Esimerkiksi korkeassa kerrostalossa johon helposti ”näkyy” useita tukiasemia (omia ja muiden operaattoreiden, yhtä voimakkaita ja voimakkaampia..) voidaan hyvä yhden tukiaseman dominanssi saada rakentamalla sisäantenniverkko. Radiotien laatuun vaikuttavat myös huonosti toimivat, luvattomat toistimet joilla jotkut yrittävät parantaa omaa sisäkuuluvuuttaan aiheuttaen muille kännykänkäyttäjille häiriöitä. Häiriöitä voivat aiheuttaa myös vialliset TV-antennivahvistimet, virheet tukiasema-antennijärjestelmien asennuksissa ja vikaantuneet radiolaitteet kuten langaton ovenavausjärjestelmä joka lähettääkin signaalia väärällä taajuudella.

Kentänvoimakkuus on noin 80% kuuluvuustekijä. Jos kentänvoimakkuus ei riitä, yhteys pätkii tai puhelua ei saa päälle lainkaan. Tyypillisesti kännykässä näkyy yksi tolppa kun kentänvoimakkuus on niillä rajoilla lähteekö puhelu. Pienikin lisähäiriö muista kahdesta pääelementistä ja kuuluvuus on mennyttä. Kännykkä lähettää tukiaseman suuntaan pienemmällä teholla kuin tukiasema kännykkään päin. Jos kiinteistössä on huono kentänvoimakkuus, tyypillisesti se joka soittaa sinne kokee ensin pätkimistä. Tällä hetkellä kannattaa huomioida että kaikkien operaattorien 4G verkossa ei kulje vielä puhe. Näin ollen onnistunutta videoklipin katselua (s.o. datapalvelu) seuraava 3G verkossa tapahtuva puhelu voi olla hyvinkin huonolaatuinen. Puhelin osaa vaihtaa verkkoa, mutta toimii verkkojen tarjoamilla edellytyksillä.

Kapasiteetti kertoo miten monta puhelua kyseisen alueen tukiasemaverkon on ajateltu pystyvän käsittelemään yhtäaikaisesti. Operaattorit suunnittelevat ja ylläpitävät omien verkkojensa kapasiteetin.

Jotta Matti kuulisi Maijan äänen stadionilla, tulisi siis Maijan joko huutaa kovempaa tai taustamelun eli häiriöiden vähentyä. Jos Maija huutaa kovempaa, hän luonnollisesti häiritsee muita – jotka tyypillisesti alkavat korottaa ääntään jotta kuulisivat omat keskustelunsa. Tilanne pysyy ennallaan. Maijan ei tarvitse huutaa kovempaa mikäli hän tekee sen tilanteessa jossa hän on selvästi kuuluvampi kuin muut (dominanssi). Tällöin häiriötaso on sellainen että ”puhelu” onnistuu.