Siistejä sisäverkkoja

Case Torpantie – energiatalon sisäkuuluvuus kuntoon

Energiatalon sisäkuuluvuus kuntoon

Kohde: Torpantie 33 4 – 5 kerrosta + kellarikerroksen autohalli, 45 asuntoa, kokonaiskerrosala 3098,5m2. Rakennuttaja: Mestaritoiminta Oy. Tilaaja: Järvenpään Mestariasunnot Oy

Lähtökohta

Asiakkaamme on kohteen rakennuttaja jolle kuuluu myös kohteen ylläpito sen valmistumisen jälkeen.  Kyseessä on Mestariasuntojen tilaama lähes nollaenergia-kerrostalo Järvenpäässä. Mestariasunnot on tehnyt päätöksen hankkia omistukseensa pitkäikäisiä, energiatehokkaita ja  ilmastoystävällisiä taloja. Asiakkaamme on rakennuttanut jo kuusi energiataloa joiden lämmitys ja viilennys tuotetaan pääosin uusiutuvaa energiaa hyödyntämällä.

Osapuolet tiesivät jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa että matkapuhelimet eivät kuuluisi kohteen sisällä koska hankkeessa käytettävät rakennusmateriaalit, niiden paksuudet sekä selektiivilasit vaimentavat voimakkaasti radiosignaalia.

Tavoite

Tilaaja halusi parantaa talon asukkaiden turvallisuutta ja minimoida riskit jotka aiheutuisivat toimimattomista kännyköistä. Tavoitteena oli saada sisäkuuluvuus kuntoon kaikkien operaattorien osalta ennen kuin asukkaat muuttavat taloon asumaan.

Mitä tehtiin?

Kaikkien operaattorien verkon kuuluvuudet (2G, 3G, 4G eli LTE) mitattiin rakennuksen ulkopuolelta kun talosta oli ensimmäinen kerros rakennettuna. Todettiin kaikkien operaattorien ulkokuuluvuus hyväksi ja näin ollen sisäverkon toteutuksessa voitaisiin käyttää aktiivitoistimia. Otettiin yhteys Elisaan, DNA:han ja Soneraan ja esiteltiin heille kohde sisäverkkosuunnitelmineen. Kutsuttiin operaattorit liittymään valmiiseen sisäverkkoon*) Kerättyjen perustietojen pohjalta suunniteltiin sisäverkko

Toteutus

Telog Oy rakensi sisäverkon osana Torpantien rakennusprosessia: kaapelit ja sisäantennit asennettiin ennen palokatkojen ja alakattojen sulkemista. Antennit asennettiin kerrosten rappukäytäviin. Asuntoihin ei tarvinnut asentaa laitteita.

Asiakkaan saamat hyödyt

Tiiveys: rakennus säilyi ehjänä.
Kustannussäästöt: ei tarvinnut rikkoa valmiita rakenteita – tuplatyön poisjääminen, korjaamistyön (tiiveys) poisjääminen.
Turvallisuus: riskit minimoitiin kännyköiden toimivuuden osalta. Kännykät toimivat heti kun asiakas muuttaa sisään joten hätäpuheluiden soittaminen rakennuksen sisältä onnistuu.

Käytettävyys: kännykkäliittymät toimivat sisätiloissa heti sisään muuttaessa niin puhe- kuin datapalvelujenkin osalta. Asuntojen sisäkuuluvuus on kunnossa riippumatta siitä minkä operaattorin asukas on valinnut.

*) Vain operaattoreilla on lupa hallinnoida aktiivilaitteita

Case-kuvaus Telogin sivuilla, klikkaa tästä.