Siistejä sisäverkkoja

AJANKOHTAISTA

AJANKOHTAISTA

 

Täällä Ajankohtaisissa jaamme uusinta tietoa kuuluvuudesta ja sisäverkoista. Käy myös Facebook -sivuillamme ja kysy rohkeasti jos mieltäsi askarruttaa jokin alaan liittyvä asia tai ota yhteyttä sähköpostitse tai yhteydenottolomakkeella, tästä.

 

 

 

Hyvän kuuluvuuden komponentit

Kirjoittanut 14.28 AJANKOHTAISTA

Hyvän kuuluvuuden komponentit

Radiotie 27.12.2017 Jouni Pekonen

 

Stadion on täynnä väkeä ja melua. Matti lähtee hakemaan kioskista syötävää. Maija hihkuu perään: ”tuo myös Mikolle pillimehu ja pari servettiä”. Matti ei kuule Maijan ääntä muun melun yli. Matti tekee kaksi reissua.

Kännykän puhekuuluvuudessa on periaatteessa kyse aivan samasta asiasta. Hyvä kuuluvuus – ja nyt siis puhutaan puheesta, ei datakuuluvuudesta – muodostuu kolmesta elementistä. Mikään näistä ei yksin riitä takaamaan hyvää kuuluvuutta.

 • Radiotien laatu
 • Kentänvoimakkuus
 • Kapasiteetti

Radiotien hyvä laatu merkitsee häiriöttömyyttä. Se muodostuu mm siitä miten hyvin operaattori on pystynyt rakentamaan tukiasemilleen selkeän dominanssin: Yhtä voimakkaasti kuuluvat tukiasemat voivat häiritä toisiaan ja huonontaa radiotien laatua. Optimitilanteessa yksi tukiasema on siis selvästi muita vahvempi. Esimerkiksi korkeassa kerrostalossa johon helposti ”näkyy” useita tukiasemia (omia ja muiden operaattoreiden, yhtä voimakkaita ja voimakkaampia..) voidaan hyvä yhden tukiaseman dominanssi saada rakentamalla sisäantenniverkko. Radiotien laatuun vaikuttavat myös huonosti toimivat, luvattomat toistimet joilla jotkut yrittävät parantaa omaa sisäkuuluvuuttaan aiheuttaen muille kännykänkäyttäjille häiriöitä. Häiriöitä voivat aiheuttaa myös vialliset TV-antennivahvistimet, virheet tukiasema-antennijärjestelmien asennuksissa ja vikaantuneet radiolaitteet kuten langaton ovenavausjärjestelmä joka lähettääkin signaalia väärällä taajuudella.

Kentänvoimakkuus on noin 80% kuuluvuustekijä. Jos kentänvoimakkuus ei riitä, yhteys pätkii tai puhelua ei saa päälle lainkaan. Tyypillisesti kännykässä näkyy yksi tolppa kun kentänvoimakkuus on niillä rajoilla lähteekö puhelu. Pienikin lisähäiriö muista kahdesta pääelementistä ja kuuluvuus on mennyttä. Kännykkä lähettää tukiaseman suuntaan pienemmällä teholla kuin tukiasema kännykkään päin. Jos kiinteistössä on huono kentänvoimakkuus, tyypillisesti se joka soittaa sinne kokee ensin pätkimistä. Tällä hetkellä kannattaa huomioida että kaikkien operaattorien 4G verkossa ei kulje vielä puhe. Näin ollen onnistunutta videoklipin katselua (s.o. datapalvelu) seuraava 3G verkossa tapahtuva puhelu voi olla hyvinkin huonolaatuinen. Puhelin osaa vaihtaa verkkoa, mutta toimii verkkojen tarjoamilla edellytyksillä.

Kapasiteetti kertoo miten monta puhelua kyseisen alueen tukiasemaverkon on ajateltu pystyvän käsittelemään yhtäaikaisesti. Operaattorit suunnittelevat ja ylläpitävät omien verkkojensa kapasiteetin.

Jotta Matti kuulisi Maijan äänen stadionilla, tulisi siis Maijan joko huutaa kovempaa tai taustamelun eli häiriöiden vähentyä. Jos Maija huutaa kovempaa, hän luonnollisesti häiritsee muita – jotka tyypillisesti alkavat korottaa ääntään jotta kuulisivat omat keskustelunsa. Tilanne pysyy ennallaan. Maijan ei tarvitse huutaa kovempaa mikäli hän tekee sen tilanteessa jossa hän on selvästi kuuluvampi kuin muut (dominanssi). Tällöin häiriötaso on sellainen että ”puhelu” onnistuu.

Radiotien kuuluvuusmittauksesta

Kirjoittanut 14.19 AJANKOHTAISTA

Radiotien kuuluvuusmittauksesta

Radiotie 3.8.2017

Kuuluvuusmittauksen tilaamiseen on useimmiten syynä havainto tai tieto huonosta puhekuuluvuudesta –  joko sisällä, ulkona tai molemmissa. Datanopeuksista on harvemmin tietoa. Molempien mittaaminen on tärkeää: älykännykät vaihtavat sujuvasti operaattorien puhepalvelusta datapalveluun (3G ja 4G) jota käytetään ahkerasti mm Facebookissa surffailuun, lehtien lukemiseen, videoiden katseluun, valokuvien jakamiseen erilaisilla alustoilla.

4G verkot tarjoavat tällä hetkellä vain datapalvelua*). 3G verkoissa kulkee jo sekä puhe- että data. 2G, eli vanha kunnon GSM tekniikka, toimii operaattorien verkoissa sujuvasti puhepuolella mutta 2G datapalvelu on melko hidas. Kännykät pyrkivät valitsemaan nopeampia vaihtoehtoja, mikäli niiden asetukset sen sallivat.

Kun tilaat Radiotieltä kuuluvuusmittauksen kaikkien operaattorien (DNA, Elisa, Telia) verkkojen puhekuuluvuuksista sekä datanopeuksista saat hyvän kokonaiskuvan tilanteesta. Pääset faktapohjalta vertailemaan, valitsemaan ja suunnittelemaan kohteessasi tarvittavia ja/tai mahdollisia toimenpiteitä. Saat myös tiedot viranomaisverkon (Virve) kuuluvuudesta mikäli se on tarpeen ja muiden mittausten yhteydessä hinta on edullinen. Operaattorien kuuluvuuksissa voi olla isoja paikkakunta- ja talokohtaisia eroja mikä voi johtua tukiasemien erilaisesta sijoittelusta. Radiosignaalin etenemiseen/vaimentumiseen vaikuttaa moni muukin seikka oman talon julkisivun koostumuksesta, naapuritalon sijainnista ja materiaaleista, kännykän ominaisuuksista mäkien ja puiden sijaintiin ja vuodenaikaan saakka.

Mikäli kuuluvuus on huono teemme luonnollisesti ehdotuksen sisäantenniverkon rakentamisesta. Keskustelu saaduista mittaustuloksista kuuluu aina palvelumme hintaan. Raporttimme on helppolukuinen: kuuluvuus piirtyy suoraan kohteen pohjakuviin eri väreillä.

Kun on kyse kerrostaloyhtiöistä tai isommista rivitaloyhtiöistä, puhekuuluvuuksista ja datanopeuksista kannattaa keskustella naapurien kesken ja ongelmien ilmetessä tilata kuuluvuusmittaus. Näin päästään vertailemaan ja valitsemaan parhaiten juuri kyseistä taloa palveleva operaattori tai operaattorit. Kuuluvuusmittausraportti on hyödyllinen tietopaketti myös otettaessa yhteyttä operaattoreihin mahdollisissa ongelmatilanteissa.

 

*) poikkeuksena erilaiset IP-puheratkaisut jotka vaativat erityisjärjestelyjä kännykässä

 

 

Milloin rakennuksessa on oltava Virve-kuuluvuus?

Kirjoittanut 16.03 AJANKOHTAISTA

Milloin rakennuksessa on oltava Virve-kuuluvuus?

Radiotie 28.3.2017

Ministeriöt, puolustusvoimat, hätäkeskukset, rajavartiolaitos, poliisi ja pelastusviranomaiset käyttävät viestinnässään viranomaisradioverkko Virveä. Turvallisuusverkkotoiminta perustuu lakiin julkisen hallinnon turvallisuusverkkotoiminnasta (10/2015).

Radiotie mittaa ja suunnittelee vuosittain  monenlaisia viranomaisverkkokohteita: autohalleja, liikekiinteistöjä, kouluja, kauppakeskuksia. Kuuluvuusmittaus hoituu samalla käynnillä kuin muidenkin tekniikoiden (2G, 3G ja 4G) mittaus ja kuuluvuus voidaan rakentaa samaa sisäantenniverkkoa käyttäen.

Aloite on rakennuttajalla jonka tulee ottaa yhteys viranomaisiin ja tehdä tarvekartoitus. Mikäli viranomasverkon kuuluvuus on vaatimuslistalla, rakennukselle ei voi saada käyttöönottolupaa ennenkuin kuuluvuus on todennettu. Radiotie Suomi Oy:llä on valtuutus tehdä viranomaisverkon kuuluvuusmittauksia ja sisäantenniverkon suunnitelmia. Ole yhteydessä meihin kun on kyse Virvestä!

”Virve-viranomaisradioverkon peitto on rakennettava kiinteistöihin, joissa sijainti, suuri koko ja poikkeukselliset olosuhteet erityisesti vaarantavat henkilö- tai paloturvallisuutta.

Virve-sisätilaverkon tulee olla mahdollisimman kattava kiinteistön eri osissa. Laajuusmääritykset on tehtävä yhteistyössä pelastusviranomaisen kanssa tarvekartoituksen yhteydessä, koska useimmiten kyseessä on pelastusviranomaistahon vaatimus”. Lue lisää Erillisverkkojen sivuilta.

Aava Transatlantic ja viestintä

Kirjoittanut 18.40 AJANKOHTAISTA

Aava Transatlantic ja viestintä

Radiotie 6.3.2017

S/Y Vahine, legendaarinen suomalaisvalmisteinen Swan 65 purjevene irrottaa köydet Portugalissa 29.4.2017. Miehistönä on suomalaisia nuoria ja kyseessä heidän ensimmäinen kilpapurjehduksensa yli Atlantin. Radiotie on mukana yhtenä Aava Transatlantic Sailing -joukkueen sponsoreista ja seuraa tiiviisti aluksen matkaa. Yhteydenpitoon on monenlaisia välineitä. Nykytekniikoilla myös aavoilta ulapoilta voi soittaa kotiin – jos sisäkuuluvuusasiat ovat kunnossa.

Purjeiden aikakaudella laivanvarustajat kykenivät ohjeistamaan kapteeneitaan vain ennen lähtöä merelle. Kun laiva irtosi laiturista, viestit eivät sitä enää merellä tavoittaneet.

Lennättimen ja morsekoodin keksiminen1800-luvun puolivälissä edistivät yhteydenpitoa aimo harppauksin. Purjelaivoille ja – laivoista saatettiin lähettää viestejä välisatamiin, kun Atlantin pohjaan laskettiin suurin ponnistuksin kaapeli elokuussa 1858.

Kapteenin ja laivanvarustajan välimatka lyheni entisestään, kun sähkötys siirtyi kaapelista radioaalloille ja lähettimet ja vastaanottimet laivoihin. Toisen maailmansodan aikoihin kaikissa laivoissa oli sähköttäjät. Sotilasperämies Pekka Liukkosen mukaan viimeiset radiosähköttäjät nähtiin Suomessa 1980 – luvun puolivälissä.

Sputnik, ensimmäinen satelliitti ammuttiin kiertoradalleen 1957. Ensimmäinen satelliittipuheluja tarjoava palvelu tuli kuitenkin markkinoille vasta vuonna 1982, mutta tämän sukupolven laitteet eivät olleet vielä taskukokoisia..

Mobiilitekniikka kehittyi ja ensimmäiset kaupalliset digitaaliset GSM -puhelut soitettiin Suomessa Radiolinja Oy:n verkossa. 1991. S/Y Vahinen miehistön jäsen Totti Pekonen täytti 2 vuotta.

S/Y Vahinella on käytössään yhteydenpitoon Iridium satelliittikännykkä jonka avulla voidaan lähettää tekstiviestejä ja tarvittaessa ottaa puheyhteys. Lisäksi veneen sijaintia voidaan seurata kilpailuteknisistä syistä ympäri vuorokauden.

Iridium-järjestelmä pitää sisällään 66 satelliittitukiasemaa jotka kiertävät maata noin 800 kilometrin korkeudessa noin 27000 kilometrin tuntinopeudella. Kännykkä näkee aina vähintään kaksi tukiasemaa. Tukiasemalta puhelu ohjautuu Iridium maa-asemalle jolta puhelu ohjautuu maanpäällisen puhelinverkon kautta siihen kotona olevaan matkapuhelimeen – jos sisäkuuluvuusasiat ovat kunnossa.

 

Lähteet ja linkit:

https://www.facebook.com/AavaTransatlanticSailing/

http://suomifinland100.fi/project/aava-transatlantic-sailing/

http://snupu.fi/rdv2017/

http://www.genealogia.fi/hakem/merimiehet/artikkeli3s.htm

https://www.jpmorgan.com/country/FI/en/jpmorgan/about/history/month/aug

http://www.lehti.hoksaa.net/lennattimen_historiaa.html)

http://www.tml.tkk.fi/Studies/Tik-110.300/1999/Wireless/satellite_6.html

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/02/22/maailman-ensimmainen-gsm-puhelu

Why has indoor coverage been such a buzzword lately?

Kirjoittanut 16.40 AJANKOHTAISTA

Why has indoor coverage been such a buzzword lately?

Radiotie 17.1.2017

Wireless telecommunication environment is changing rapidly. Calls are moving from landlines to mobile networks and importance of wireless data transfer grows every year. 80% of speech and data traffic comes from indoors (Axell Wireless). Energy –efficiency has created completely new terminology to the construction business: low energy houses, passive-energy houses, zero-energy houses.

Current construction materials providing energy efficiency contain very often metal. These materials do keep warmth indoors but they also make it more difficult for radio signals to move across (attenuation). Selective window glazing, aluminum foil as part of insulation materials, metal surfaces of the buildings, steel roofing and metal mesh within concrete are also hindrance for the signal. Consumers = we all expect however, that mobile phones keep functioning everywhere as before and different applications utilizing mobile networks keep popping up.

An efficient and cost saving solution for all parties is one common in-building antenna system, a multi-operator antenna network into which all mobile operators will be able to connect their active radio transceivers. In the end all parties win when usage of mobile phones is seamless.

Our offering

Our offering covers all services needed to ensure in-building coverage of mobile phones: measurements, design and supervision of installation work. We do all techniques to any indoor space, consultation and training should your staff need some. From October 2017 we also have been able to offer interference measurements, cabling and antenna quality measurements. In case you need a silent room with absolutely no coverage of any kind, we can help you with that as well.

Our customers:

 • Mobile operators
 • Electricity planners
 • House owners
 • Builders, construction companies, real-estate investors
 • Factories, plants, shipyards

Our capabilities

We know our field thoroughly – and continuously update our knowledge. Radiotie has the required licenses and equipment for measurements and to plan the indoor antenna systems. For measurements we use Enhancell Echo –system with continuous data collection style which enables us to report measurement results directly to the floorplans. Erillisverkot Oy has licensed us to plan Virve-authority network (police, fire department) indoor coverage and we have direct contacts with commercial mobile operator planning personnel. Our experience gives us understanding of the possibilities but also of the pitfalls to avoid when planning indoor coverage. All in all, experience contributes to quality work and the satisfaction of our customers.

When it comes to installation of the antenna network, we recommend our partner Telog Oy. We supervise the outcome and schedule installations to fit the schedule of the overall construction project. This saves money and effort and guarantees correct timing for the in-building coverage.

For more information please call Jouni Pekonen +358 50 66949 or send an e-mail jouni.pekonen [at] radiotie.fi.

Matkaviestimien sisäkuuluvuuden toteutus, kurssi tarjolla 31.3.2017

Kirjoittanut 13.12 AJANKOHTAISTA

Radiotie 20.12.2016

 

Kurssin nimi: Matkaviestimien sisäkuuluvuuden toteutus sisäantenniverkolla

Aika: 31.3.2017

Paikka: Sähkötalo, Espoo, Harakantie 18b

Kurssikuvaus:

Kurssilla keskitytään sisäantenniverkon suunnittelun eri vaiheisiin tarvekartoituksesta asennussuunnitteluun. Lisäksi käydään läpi asennusteknisiä menetelmiä ja vaatimuksia onnistuneen lopputuloksen aikaansaamiseksi.  Tärkeänä kokonaisuutena on myös valmiin sisäantenniverkon hyväksymismittaukset, tarkastukset ja dokumentointi. Kurssin tavoitteena on antaa oikeat työkalut suunnittelutyötä tekeville ja luoda yhtenäisiä asennuskäytäntöjä, joilla varmistetaan säädökset täyttävä ja laadukas sisäantenniverkko.

Kurssin järjestäjä on Sähköinfo. Luennoitsijoina toimivat Telog Services Oy:n Mika Järvinen, Elisa Oyj:n Jarno Niemelä sekä Radiotie Suomi Oy:n Jouni Pekonen.

Lue Sähköala -lehden artikkeli kurssista tästä.

Ilmoittautumiset Sähköinfon kautta, linkki sivuille tässä.

Uutta Radiotieltä!

Kirjoittanut 14.28 AJANKOHTAISTA

Radiotie 17.10.2016

Palvelurepertuaarimme laajeni lokakuussa kun saimme käyttöömme Anritsu Site Master -spektrianalysaattorin. Nyt voimme tarjota operaattoreille kuuluvuusmittausten ja sisäantenniverkon suunnittelupalvelujen lisäksi myös mobiiliverkkojen häiriömittauksia sekä antennien ja kaapelien laatumittauksia.

Onko verkossanne häiriöitä? Ota yhteyttä – me kyllä etsimme häiriön aiheuttajan.

 

Anritsu s332D Site Master

Anritsu s332D Site Master

 

 

Näkökulmia tornitaloihin

Kirjoittanut 12.49 AJANKOHTAISTA

Näkökulmia tornitaloihin

Kuva: Skanska

Radiotie 14.10.2016

Wikipedian mukaan tornitaloksi luokitellaan Suomessa yli 12 kerroksiset rakennukset, joita tällä hetkellä lienee reilusti alle 100. Tornitalot näyttävät kuitenkin keräävän suosiota: Kalasataman Redin korkein torni kohoaa yli 130 metriin,  Keski-Pasilaan ollaan kaavailemassa 7-8 tornitaloa jotka olisivat vähintään 15 kerroksisia, Vuosaareen tulisi erään suunnitelman mukaan yksi peräti 33 kerroksinen. Siihen verrattuna takavuosien korkein, Tampereen Hotelli Torni on vain 25 kerroksinen – silti vaikuttava 88,5 metrinen. Artikkelin kuvassa komeilee Tampereen Luminaryn 22 kerroksinen torni jonka sisäkuuluvuusuunnittelussa Radiotie on mukana.

Kun rakennus kohoaa yli 20 kerroksen korkeuteen muuttuu muukin kuin maisema ja rakenneratkaisut. On otettava huomioon uudenlaisia asioita myös kännyköiden sisäkuuluvuutta silmällä pitäen.

 • Alimmat kerrokset rakennetaan jykevämmin kuin matalammissa rakennuksissa. Näin ollen lähes poikeuksetta noissa tiloissa radiosignaalin vaimennus on suurempi ja kuuluvuus huonompi.
 • Ylimmissä kerroksissa nautimme esteettömistä näkymistä. Myös kännykkä ”näkee” kauas: sen näkökenttään tulee useampia tukiasemia yhtä aikaa. Tukiasemat voivat häiritä toisiaan ja yläkerrosten sisäkuuluvuus voi heikentyä.
 • Korkeiden rakennusten seinäpinnoille kohdistuu paljon auringon lämmittäviä säteitä. Rakennuksen sisätilojen lämpötiloja säätelemään voidaan asentaa joko erilaisia ritilöitä tai kalvolasituksia jotka omalta osaltaan tuovat lisävaimennusta kännyköiden vastaanottamaan radiosignaaliin.
 • Yli 16 kerroksisissa rakennuksissa paloviranomainen todennäköisesti vaatii palomieshissit. Se tarkoittaa erillistä, erikoisvahvisteista hissikuilua johon on tulipalon varalta suunniteltava viranomaisverkon kuuluvuus. Hissien ominaisuuksiin kuuluu runsas metallilevyjen käyttö joten kuuluvuuden takaaminen hisseissä tarkoittaa aina erityisjärjestelyjä.
 • Tornitalojen pysäköinti hoidetaan usein rakentamalla joko niiden alle tai läheisyyteen pysäköintihalli. Myös näihin viranomainen vaatii usein viranomaisverkon kuuluvuuden.

Ota yhteyttä Radiotiehen jo silloin kun hankesuunnittelu on vireillä! Teemme rakennukseesi hyvän sisäkuuluvuuden olipa se minkä korkuinen tahansa.

Radiotie – your indoor coverage supplier

Kirjoittanut 13.04 AJANKOHTAISTA

Radiotie – your indoor coverage supplier

Radiotie 24.11.2016

Finnish mobile networks are world class in capacity, coverage and quality. Local network operators offer good coverage for both data transfer and regular calls. As a result of tightening energy efficiency building standards the usage of selective window glass and isolation materials including metal/aluminium has increased. Metal, even a very thin layer, can efficiently block radio signals causing difficulties for mobile phone users. Shipbuilders all over the world have known this for quite some time. Those building offices and houses are now facing the same challenge.

Contact us when you want to ensure network coverage indoors – whether it is a building, factory or a ship you have on the drawing board. We will be happy to plan and measure the needed antenna network, all techniques, all operators plus ensure quality installation through our partner. We also make plans for (indoor) TETRA radio network and combination of any private radio networks your company may want to have to the antenna system. Silent rooms? Just give us a call.

 

Services in a nutshell

Network coverage measurements indoors and outdoors

Indoor antenna system planning

Interference measurements and analysis

Testing

Operator negotiations

Installation and deployment through partners

Training and consultation

Sisäantenniverkoilla kuuluvuus kuntoon

Kirjoittanut 15.44 AJANKOHTAISTA

Sisäantenniverkoilla kuuluvuus kuntoon

Radiotie 18.8.2016 Jouni Pekonen

Asioiko tai asuuko rakennuksessa useiden operaattoreiden asiakkaita? Haluatko varmistaa liiketoiminnan sujuvuuden kiinteistössä ensimmäisestä päivästä lähtien? Haluatko mahdollisuuden kilpailuttaa yrityksesi mobiilipalvelut? Rakennuta monioperaattoriverkko.

Yksi tehokkaimmista tavoista matkapuhelimien sisäkuuluvuuden parantamiseksi betonisissa tai metallipinnoitteisissa yritys- tai asuinkiinteistöissä on monioperaattorisisäantenniverkon rakentaminen. Kaupallisten operaattorien lisäksi myös viranomaisverkko VIRVE voi liittää aktiivilaitteensa tähän samaan antenniverkkoon joka suunnitellaan ja toteutetaan laajakaistaiseksi. Näin kaikkien operaattoreiden käyttämät taajuudet saadaan toistettua talon sisälle. Komponenttien valinnassa tulee huolehtia niiden hyvästä laadusta, jotta operaattorien antenniverkkoon kytkemät radiolaitteet eivät häiritse toinen tosiaan.

Sisäantenniverkko on pidettävä kompaktin kokoisena jotta kuuluvuushyöty olisi paras mahdollinen. Suurissa rakennuskohteissa voidaan käyttää useampia tukiasemia ja jakaa antenniverkko useampaan pienempään antenniverkkoon.

Toinen tapa on käyttää optista toistinjärjestelmää. Operaattorien radiosignaalit yhdistetään ja muutetaan optiseen muotoon, kuljetetaan optisilla kuiduilla lähemmäs antenneja ja muutetaan radiosignaaliksi yhteisillä vahvistimilla ennen antenniin tai antenniryhmään syöttämistä.

Soita Jounille 050 66949, keskustellaan lisää!